100329 Dykning Koh Haa

Koh Haa Lagoon


Kittade och klara för dyk


Snart nere!


Uppe igen


Pappa och morbror var glada efteråt


Henke firade med en bakotvolt


Påväg hem till Koh Lanta efter mycket bra dag


Vi som åkte, Fr. vänster:
Jag, Michelle, Filip, Henrik, Bosse


100324 Dykning, Koh Ha

Äntligen!


Tillsammans med pappa, morbror och Henke åkte vi 07.30 iväg mot Saladan. Startdestinationen för dagens utflykt. Åka moppe i dryga 80 km/h med myggor smattrandes i ansiktet är en perfekt start på morgonen, när man behöver vakna till ordentligt.


Då jag inte dykt på närmare tre år (sist var 2007 på Thailands östra sida), fick jag börja med en såkallad “Refresher Course”, vilket i korta drag innebär, att man skriver ett prov på 25 frågor, för att kontrollera om man kommer ihåg det mest essentiella. Sedan, istället för ett renodlat “fundive” så får man repetera vissa grundläggande, dock viktiga övningar, såsom:

- Tömma masken på vatten. Lätt att masken tar in vatten, och för att kunna se någonting måste den då tömmas.
- Andas med sin dykkamrats (Buddys) reservregulator, om man skulle få slut på luft, eller utrustningen krånglar.
- Fenbalansering, bouyancy control. Det gäller att kunna utföra ett kontrollerat dyk.

De första tre minuterarna kändes det väldigt konstigt att vara under vattnet igen. Tungt att andas pga. av nervositet och ovana. Men det släppte fort, skönt! Efter att alla övningar var genomförda, utan några som helst problem fick vi simma iväg för beskåda den underbara natur som gömmer sig under ytan kring de fem öarna (koh= ö, ha= fem). Otroliga färger på så gott som varenda fisk och oändliga korallrev med tusentals olika livsformer, gör att det finns hur mycket som helst att fascineras över.


Höjdpunkterna, timmen under ytan:
“Banded Sea-Snake”, en svartvit randig orm, ca en meter lång, vars gift sägs kunna döda hundratals människor. Som tur är ger den sig inte gärna på dykare. Någon på båten sa att enda stället den kan hugga en människa på är huden mellan fingrarna. Alright. Med knutna nävar låg vi och flöt en halvmeter ifrån ormen, som ringlade sig runt i korallrevet utan att ens verka notera oss bubblande människor.

“Sea-turtle”, eller på svenska, havssköldpadda. Ca 1,5 m lång och en meter bred uppskattar jag den till. Mycket mer atletisk, snabbare simmare än vad åtminstone jag föreställt mig.


Samt en simtur in i en grotta, genom ett hål in till en annan. Första dyket i en grotta för min del. Riktigt coolt!



Otroligt härlig dag och på söndag ger vi oss ut på ytterligare dykäventyr!


220310 Bäst under press

18.00 (12.00 svensk tid) var det dags för tentamen i marknadsföring. Tiden vi hade på oss var endast en timme, då Klaus anser att stresshantering är detsamma som kunskap, eller i hans egna ord “time will be set short to test your real knowledge”. Ingen fara tänkte jag, skönt att få det överstökat fortast möjligt.

18.50, med tio minuter kvar till deadline ändrade jag åsikt. En städare här på DS ryckte ut sladden till routern och Internet kollapsade. Jag sprang ut från lokalen och skrek: “Mats, Internet har lagt av”, varpå annars så sävliga Mats, på en millisekund blir en helt ny man. Tänk er stålmannen. Eller rättare sagt, tänk er stålmannen i ögonblicket precis innan han ska rädda någon från att slå i backen, efter ett fall på 1 000 meter. Det var vad jag såg i hans ögon. Han flög iväg åt ena hållet, med sin röda mantel fladdrandes i vinden. Jag sprang iväg åt andra hållet, tillbaks till lokalen för att skriva några avslutande rader på examinationen.

18.58 kommer åter sävliga Mats tillbaks igen. Med sina laptop i famnen, förmedlar han lugnt att: “Internet är tillbaka”. Nu var det tur att jag spelat ett och ett annat datorspel i mitt liv, särskilt, Track N’ Field på Nintendo 8-bit. 200 turboklickningar på anslut, resulterade i att jag tillslut fick upp min startsida. Vackra, vackra Google.
In på studentportalen, logga in med sin allt för långa kod samt skicka iväg ett mail med en exemplarisk tenta på under en minut måste vara någon form av världsrekord?


19.02 landar mitt mail (förhoppningsvis) i Klaus inkorg. Gnäller han om att jag skickade in tentan efter utsatt tid, så kommer jag inom kort besöka Skånes regioner.


19.15 Första ölen för kvällen intas.

Fler blev det.


100319 Pingismästaren

Restaurangen Somewhere Else har ett pingisbord, en mästare behövde koras. Sagt och gjort. Jag, min far och morbror samt kebab-henke gick dit, åt mat. Nog om det. Sen började kampen. Efter att ha värmt upp med en dubbelmatch var det dags för den riktiga matchen. Matchen alla hade väntat på. Matchen mellan mig och min morbror. Med svettiga ryggar, trasiga fötter och skakiga psyken stod det tillslut 1-1 i set och jag hade matchboll i tredje. En vacker smash och jag plockade hem vinsten. Tack för en god match Filip!

Michelle är snäll, full och dum (snygg)!

100319

Alldeles för mycket semester och uteblivna timmar med studierna. Nu är det dags att komma ikapp. Inlämning av fallstudie samt tenta på måndag. Samt tenta onsdag. Bäst under press? Jag hoppas det!


100318 Saint Patricksday


Fr. vän. Michelle, jag, morbror Filip på baren The Irish Embassy

Igår, den 17:e mars firades den irländska nationaldagen här på ön, precis som på alla andra ställen de gröna männen befinner sig. Filip följde med ut medan pappa låg i sin bungalow med revaxör i örat. Enligt traditionen får man nypa de som inte bär gröna plagg eller accessoarer. Jag hade mina gröna Havaianas under fötterna för att undkomma detta makabra påhitt.


100317 Plugga är fan aldrig nice

Hemma i Sverige sög det ofta att plugga. Då tänkte jag att, är man i Thailand och har det soft så kommer det inte kännas något jobbigt att plugga. Ikväll känner jag verkligen att - Plugga är fan aldrig nice. Nu får det fan räcka för idag. Ska möta upp mina gäster i stan för middag. Några kalla chang så känns det nog bättre.

100317 Strandtennisrekord

Efter att under några dagar varit mästare i strandtennis med Robban, fick jag igår höra att vårt rekord, 252 tillslag, blivit slaget. Det bräcktes av Robban och Pernie som fick ihop runt 350.

Självklart skulle rekordet tas tillbaka. Sagt och gjort. Jag och Henke tog lunchpaus från pluggandet och gick till ner stranden. Trots ögoninflammation (alltså inga linser), hård vind och trasiga racketar åstakom vi otroliga 381 tillslag. Ett fantastiskt ögonblick i sportens historia.

Game over Biatchez!


100316 Blaha och solnedgång

Jäklar vad det bloggas idag. Känns som ett roligt alternativ när man har mycket plugg att göra + att min gode vän Harri idag kommenterat min morgonpromenad. Grymt! Farsan och morbror Filip kom precis förbi mig på skolan och ville käka middag ihop. Så nu bär det av mot deras sjukt fina bungalows, för att sedan promerna längs stranden tills en lämplig restaurang uppenbarar sig. Troligtvis en som bjuder på fireshows så de nyanlända får se det också. Har fan snart provat alla restauranger på Long Beach btw.
 

Solnedgången på Koh Lanta


100316 Morgonpromenad

Det är inte bara semester. Ibland tar vi morgonpromenader.


Fr.vän. Jag, Sofia, Henrik, Gustaf. Michelle fotar.


Min flip-flop vs. död krabba.



Club sandwich, pommes och mangoshake efter morgonpromenaden.


100316 Finbesök

Igår kväll kom farsan och morbrorn hit till ön. Riktigt kul! Nästan ännu roligare var de presenter de tagit med sig, bla. en stock göteborgs rapé. Grymt! Håller tummarna för att min ögoninflammation snart är helt borta, så jag kan ta mig ut på havet med mina gäster och dyka. Glasögon under masken lär ju inte vara någon höjdare.

100315

Helgens aktiviteter bestod för min del, mestadels av att inhandla och bruka diverse mediciner för att råda bot på min ögoninflammation och förkylning. De andra festade på och hade kul. Kul hade väl jag också, men kanske inte riktigt lika kul.

Christin, en gammal vän från Uppsala hade vägarna förbi Lanta med några vänner. Trots stora problem i kommunikationen så lyckades vi vid åtminstone tre tillfällen träffas där vi hade bestämt. Ungefär lika många gånger misslyckades dessa möten. Konstigt.

The Corner Bar 
Från vänster: Gurra, Christin, Christins kompis, Robban, Pernie




100313

Sen lördag. Förfest. Jag är sjuk. Henke är nykter som vanligt. Vi ägnar denna festens dag åt att tolka låtar. Fina låtar som te.x. denna
"Come with a nice young lady
Intelligent, yes she gentle and irie
Everywhere me go me never lef' her at all-ie
Yes-a Daddy Snow me are the roam dance man-a
Roam between-a dancin' in-a in-a nation-a
You never know say Daddy Me Snow me are the boom shakata
Me never lay-a down flat in-a one cardboard box-a
Yes-a Daddy Me Snow me-a go reachin' out da top"

En öl till den som gissar låten!


100313 BBQ buffé

Vi bestämmde oss för att prova på en såkallad "eat all you want -buffé" igår. Lät som en mycket bra idé till en början. Efter cirka två minuters grillande kände jag att idén kanske ändå inte var så bra. Att fullständigt ignorera ett års studier till kostvetare kräver sin man.

Korrekt enligt HACCP. Kycklingen förvaras i rumstemperatur.


Mumsigt


Fanns även färdig mat. Såsom denna blodiga kycklingklubba.


Visst ser vi glada ut? Pernie håller inte på att kräkas. Hon äter pommes frites.

Efter detta åkte vi hem till A.J, för att kurera med whiskey, och försöka bemästra dödsångesten.
Att bara jag och Pernie är med på bilderna, beror på att de andra hängde med huvudena över toaletten i väntan på eventuella orala kaskader.


100312

Då det på ett flertal bloggar, tyvär även på mina vänners, florerar ett antal, helt felaktiga rykten kring mig, min vespa och körförmåga, så väljer jag att idag publicera en aldrig tidigare visad bild som togs på mig när jag i vanlig manér var på väg till Ban Saladan för att köpa frukost.
Jag hoppas att jag i och med detta kan sprida ljus över den diskussion som uppstått, och att alla en gång för alla inser vem som egentligen är regerande knutte på ön.


De tappra



Ytterligare bilder kommer att komma. Håll till godo. Det här är de skönaste
lirarna (än sålänge ; ) ) jag hittat på ön.

100311

Då kritik har riktats mot mitt inlägg, känner jag mig tvungen att reda ut vissa oklarheter. Robban aka. "the tanner of tanners" är inte vilken solare som helst. Robban tar det här med solning på största allvar och det är inte någon hobbyverksamhet som bedrivs på Long Beach här på Lanta.
Många års erfarenhet har satt sin prägel på denna solskola, och jag känner mig ärad över att bli undervisad av den bästa. Tack Robban. Må solen ständigt lysa på våra kroppar.

100310

Efter många skrik om en uppdatering av min blogg så kände jag idag, är det dags att göra slag i sak, att agera, att förmedla en del av den saga som utspelar sig på den vackra ön Koh Lanta i Thailand.

Efter att ha dragit på mig mitt nya otroligt vackra, blåa changlinne bestämde jag, Michelle och Robban oss för att bege oss ner till stranden för att jobba på våra ännu allt för undermåliga solbrännor. Första timmen förlöpte utan någon som helst antydan till förbättring. Efter moder jords usla agerande, kände jag och Robban att det var dags att ta till det tunga artilleriet, Hawaian Dark Tropical Oil. Av någon anledning kände Michelle i samma ögonblick att det var dags att gå hem.

Insmorda, glada och glänsande intog vi vertikala positioner i det gnistrande blå havet. Allt för maximal effekt. Ståendes i vattenbrynet stänkte vi med jämna mellanrum saltvatten över oss, precis som riktiga proffssolare brukar göra.

När vi stod där, öga mot öga med solen kunde jag i ögonvrån se hur människor som gick förbi peka på oss och slänga avundsjuka blickar. Jag tyckte till och med att jag hörde någon säga någonting om dem där två kommer fan att börja koka. Jag visste vi det här laget, att idag skulle mitt usla svenska pigment besegras.

Huden började sticka och strama samtidigt som våra glåmiga kroppar transfomerades till gyllenbruna. Vi kände efter någon timme att vi gjort allt vi kunnat. Att det var dags att gå hem, duscha och överdosera aftersun. Ikväll får vi se resultaten!

Nu är det in till Lantas största stad, Saladan för middag som gäller. Rykten säger att kvällen kommer att avslutas med cocktails.

Chrippe får en dum ide' och bestämmer sig för att börja blogga

På denna unika blogg kan ni följa min resa i Thailand. För eventuella frågor eller synpunkter angående layouten hänvisar jag till min webmaster Michelle.

Otroligt intressant läsning inom kort.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0